bilgi

Organik Tarım Nedir?

organik-tarim-nedir

Organik Tarım Nedir?

Organik kelime anlamı ‘doğal yolla yapılan’ demek olduğundan organik tarım; tarımın doğasına zarar verilmeden, doğası değiştirilmeden, daha çok elde etmek uğruna insan sağlığına olumsuz etkiler yüklemeden, tabiattaki diğer canlılara ve doğanın kendisine zarar vermeden yapılan tarımı ifade eder. Geleneksel üretim prensiplerine saygılı bir üretim yoludur. Artık saf, doğal yani doğada var olduğu haliyle katkısız ürün bulmak gittikçe güçleştiği için doğal ürünlere olan ihtiyaca cevap vermek amaçlı bağımsız kurum ve kuruluşlar Organik adı altında bir sertifika sistemi getirmişlerdir. Sertifikası olmayan ürüne organik denilemez. Sertifikası olan organik ürün ise organik standartları altında doğallığı garanti altına alınmış, güvence verilmiştir.

Organik tarım üretimin başlangıcından ürünün işlenip kullanıcının eline geçene kadar geçen tüm süreçleri kendi ölçütlerine göre değerlendirir ve benimsenen ilkelere uyan üreticiler organik sertifikası alır.

Organik Tarımın Ölçütleri Nelerdir?

 

  • Ürünlerin yetiştirilecekleri toprak işlek ana yollardan, sanayi bölgelerinden, kirlenmiş su kaynaklarından ve atıkların bırakıldığı alanlar gibi tarlaya zarar verecek tüm olumsuzluklardan uzakta olması gerekir ki en önce toprak temiz olsun. Toprağın bu şartı sağlamasının haricinde daha önce de bu tarlada tarım zehri, suni gübre vb. kullanılmamış olması gerekir, çünkü kalıntıları birkaç sene toprakta kalmaktadır.
  • Üretimi yapılacak ürünün tohumunun ilaçsız, saf tohum olması gerekir. Üzerinde işlem yapılmış tohum kullanılamaz. Bu tohumun yetiştirilecek yöreye, toprağına, iklimine dayanıklı tür ve tohum olmasına dikkat edilir.
  • Üretim süresince tarlada verimi artırmak için suni gübre kullanılmaz, bitkiye zarar verecek zararlılar kimyasal ilaçlama ile yok edilmez. Ya doğaya saygılı ilaçlama teknikleri kullanılır, ya da zararlılar ile mücadele edecek ancak ürüne zarar vermeyecek canlılara (kurbağa, böcek… vb.) elverişli ortam sağlanır. Tarımda verimliliği yakalamak için toprakta farklı mineralleri kullanan bitkiler sırayla dikilir, hep aynı tarz bitki dikilerek toprağın verimsizleşmesinin ve o bitkiye özgün zararlıların üremesinin önüne geçilir. Organik ve doğal gübrelerle toprağın verimi desteklenir. Bazı parazitlerin üremesinin önüne geçen bitkiler korunmak istenen bitkilerin etrafına dikilir.
  • Eğer ürün saf halinde satılmayacak işlenecekse (örneğin buğdaydan un, undan ekmek yapımı) işlem sırasında işleme katılacak diğer ara ürünlerin de organik olması gerekir. Bu işlemlerde gıdanın doğallığına zarar verecek her eylemden uzak durulur. Gıdaya uygun yardımcı malzemelerle üretim gerçekleştirilir.
  • İşlemler sonrasında son haline gelen ürün ambalajlama esnasında içerisine koruyucu, kimyasal katkı vb. maddeler eklenemez ve ambalaj gıdanın doğallığını bozmayacak kıstaslarda olur.

Ve tüm bu adımlar bağımsız sertifika kuruluşları tarafından denetlenir ve organik tarım ölçütlerine uyması halinde öncelikli olarak 3 yıllık geçiş aşamasına alınır, daha sonra sertifikalandırılır. Sertifikası olmayan ürünlere organik denilemez, organik ibaresi ile satışı yapılamaz.

Daha detaylı bilgi için Ege Üniversitesi (Video) ve Ankara Üniversitesi (Makale) kaynaklarına göz atılabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir