Evimizdeki Tehlikeler
Doğal bir hayat mı, yoksa bir sürü isimde sayabileceğimiz diğer formları mı? Cevabınız doğal bir hayat ise bu cevabı verenlerin işi hiç de kolay değil. Doğala ulaşmak ancak ve ancak doğal bir hayatı arzulayarak, elde etmeye çalışarak olabiliyor, çünkü doğal, katkısız bir şey bulmak iyice zorlaştı ne yazık ki. Gelişen üretim teknikleri ve birçok kolaylık bazı konularda rahatlık sağlasa da sağlığımız için ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Birçok gıda maddesinin arkasındaki içindekileri okumaya bile üşeniyoruz artık. Uzun bir liste ve çoğunu anlamıyoruz ve evet evet çoğu hiç de iyi şeyler değil. Doğal olanlardan ucuz olanlara doğru giden eğilim bütçemiz için yüz güldürse de sağlığımız için çan çaldırtıyor.
Artık devlet eliyle de uyarılmaya başladığımıza göre günden güne kötüye giden gidişi durdurmamız ve evimizdeki tehlikeleri fark ederek onlardan kurtulmamız gerekiyor. Bakanlığın evimizdeki tehlikeleri listelediği ürünler şu şekilde, aslında çok çok yüzeysel ama hiç olmamasından daha iyi, lütfen dikkat edelim:
- Ayakkabı boyası: Cilde teması halinde zararlı etkileri oluyor. Sprey olanlar yerine süngerli boyalar tercih edilmeli.
- Çamaşır suyu: Diğer temizlik maddeleri ile karışınca oksit gaz çıkar. Göz ve cildi tahriş eder. Eldivensiz kullanılmamalı.
- Çamaşır ve bulaşık deterjanı: Cilt ve gözde yanma ve tahriş yaratır. Bulaşıklar için sıvı olanlar, çamaşırlar için ise sabun tercih edilmeli.
- Fırın temizleyici: Cilt, göz ve iç organlar için zararlı. Sprey türlü olanlar kullanılmamalı.
- Bahçe gübresi: Yeraltı sularına zarar veriyor. Çimlerin kesilen kısımları yine gübre için kullanılmalı.
- Naftalin: Karaciğeri tahriş eder. Kullanmaktan kaçının. Evde en az kullanılan odada kullanın.
- Ev kokusu: Akciğere zarar verir. Oda spreyleri yerine evi havalandırın.
- Yapıştırıcı: Yanıcı, patlayıcı, cildi tahriş edici, ciğere zarar verici, cilt ve gözleri yakıcıdır.
- Saç boyası: Gözlerde ve akciğerde rahatsızlık yaratır. Yutulması çok tehlikelidir.
- Saç jölesi: Ciltte döküntü, cilt altında kılcal damar kanaması yapar. Amonyak içermeyen ürünleri kullanın.
- Saç spreyi: Akciğer ve böbrek rahatsızlığı yapar.
- Makine yağı: Kapıların yağlanmasında kullanılan bu yağlar, yanıcı ve zehirlidir. Mineral yağlar kullanılmalı. Kilitler için de kuru toz grafitler kullanılabilir.
- Oje ve aseton: Yanıcı ve zehirlidir, cildi tahriş eder. Hamileler kullanmamalı. Toluen içermeyen ojeler daha az tehlikeli.